איכות הסביבה

בנייה ירוקה על קרקע חקלאית

במהלך השנים האחרונות, החל משנות התשעים למעשה, יותר ויותר קרקעות חקלאיות מופשרות והופכות להיות קרקעות לבנייה. קרקעות חקלאיות נחשבו במשך שנים לקרקעות יקרות מאוד, אולי היקרות ביותר שקיימות בישראל, אך עם השנים מסיבות שנמנה מיד, לא היתה ברירה אלא להפשיר אותן לצורכי בנייה, הן לשם מגורים והן לשם מסחר.

הסיבה שבגינה קרקעות חקלאיות הופשרו לבנייה הן, שבמהלך השנים כמות החקלאים בישראל ירד ובו זמנית הצורך בקרקעות לבנייה עלה. מאחר והצורך בקרקעות לבניית בתי מגורים או נכסים מסחריים גבר ככל שכמות האנשים בישראל עלתה, אז לא היתה ברירה אלא לקחת קרקעות שהיו אמורות לשמש לחקלאות, ולהפוך אותן לקרקע לבנייה.

במהלך דיונים על הפשרת קרקע חקלאית לבנייה, עלו לא מעט שאלות וטענות בדבר הפגיעה הצפויה בסביבה. הרי קרקע חקלאית מטיבה עם הסביבה בטווח הקצר והארוך, הרי שתהליכי בנייה יכולים לגרום נזק סביבתי. ועל כן עלתה שאלה בקרב ארגונים ירוקים, האם תהליך ההפשרה לא יגרום נזקים בלתי הפיכים לסביבה, נזקים שנצטרך להתמודד איתם גם בדורות הבאים.

כיצד מתמודדים עם פגיעה סביבתית בקרקע

בשביל להבין כיצד מתמודדים עם פגיעה סביבתית בקרקע אז יש לבחון תחילה כיצד היא נוצרת. בעוד קרקע חקלאית נהנית במהלך השנים משימוש בחומרים אורגניים (לרוב) או חומרים אחרים בלתי רעילים שמאפשרים לגדל עליה גידולים שונים, הרי שקרקע לבנייה היא סיפור שונה לגמרי.

במהלך תהליך הבנייה ייתכנו מספר נקודות בהן הקרקע תזדהם וכן הסביבה באופן רחב ומקיף. זה יכול להתבצע כתוצאה משימוש בחומרי בנייה שאינם ידידותיים לסביבה, כתוצאה משינוע של חומרים, עבודות שמתבצעות על פני הקרקע, וכן כתוצאה מחוסר תשומת לב, במיוחד כאשר מדובר בבניית מפעלים או מתקנים מסחריים אחרים. הזיהום אגב יכול להתרחש גם לאחר מכן. אנחנו שומעים לא פעם על מפעלים ובתי מסחר שונים שמזהמים את הקרקעות מסביב בעת תהליך העבודה במקום. כך למשל אם מדובר במפעלים או מתקנים ששופכים חומרים שונים בתהליך הייצור ועלולים לגרום נזק לקרקע.

זה לא חייב להיות ככה

חשוב להבהיר, אין זו חובה שיווצר זיהום בקרקע חקלאית בתהליך המעבר וההפשרה שלה לקרקע לבנייה. בלא מעט מקומות נעשה שימוש בקרקע חקלאית באמצעים שמגנים ושומרים על הסביבה. כך למשל, בנייה ירוקה של בתי מגורים, עם זה באופן יזום על ידי הקבלנים ועם זה באופן יזום על ידי אנשים פרטים שרכשו את הקרקע ומעוניינים לשמור עליה נקייה.

בנייה ירוקה על קרקע חקלאית מאפשרת ליהנות לא רק מקרקע נקייה ולא מזוהמת אלא גם לשמור על הסביבה לאורך זמן ולחסוך באופן ניכר בהוצאות השוטפות. זה בא לידי ביטוי בשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, בתהליכי בנייה שמונעים זיהום או לפחות מצמצמים אותו עד לרמות נמוכות מאוד, וכן אמצעים וכלים שמונעים זיהום בעתיד (הפחתת שימוש בחשמל, מחזור מים ועוד). על כן גם בתהליך ההפשרה, יכולה קרקע חקלאית להישאר נקייה ולא להזדהם.

אולי גם תאהב...