זה לא סוד שבשנים האחרונות סובל הענף הקמעונאי מתחרות אינטנסיבית מכיוון האונליין. קניות רבות שנעשו בעבר בחנות השכונתית או בקניון, מבוצעות כיום דרך מסך המחשב מספק שאולי יושב בכלל בצידו השני של העולם. למגמה זו ישנן השלכות דרמטיות על ענף הקמעונאות, כפי שמספרת מומחית הנדל"ן דנה תדמור, שסוגר אלפי חנויות בכל שנה בכל רחבי העולם, ועל ההשלכות האלה נספר בשורות הבאות.
המשבר הגדול של 2008 חלף עבר לו, ובמובנים רבים השוק אף טיפס אל שיאים חדשים טרום המשבר, אבל כמו כל משבר, גם המשבר הזה השאיר את חותמו על שוק הנדל"ן וביתר שאת על שוק הנדל"ן המסחרי. תחום השקעות הנדל"ן וההשקעות בכלל הוא תחום מורכב מאוד, שפועלת בו פסיכולוגיה מורכבת שלא תמיד ניתן להסביר בצורה מובהקת, אבל משהו במשבר הזה הצליח לצרוב במשקיעים את השבריריות של תחום הנדל"ן המסחרי והתלות הגבוהה שלו במשתנים צרכניים ומאקרו כלכליים רחבים.
ללא כל ספק, ענף הקמעונאות עובר תהליך לא טוב בשנים האחרונות, במה שזכה לשם "אפוקליפסת הקמעונאות". מאז המשבר של 2008, נסגרו בצפון אמריקה כ-12,000 חנויות, קרסו רשתות ענק ובמקביל צמחו להם תאגידי אונליין אדירי ממדים ובראשם אמזון. הרשתות החברתיות, עליית מעמד הקהילה, הצורך בנוחות, הרדיפה אחרי המחיר הזול ביותר, כל אלה הובילו גם לשינויים בהתנהגות הצרכנית הכוללת באופן שהופך את הקמעונאות לתחום מורכב הרבה יותר מאי פעם.
לדברי דנה תדמור, מוקדם מאוד להספיד את ענף הקמעונאות הפיזית, ולהגדיר את מה שעובר עליו כאפוקליפסה זה מופרז למדי, אבל בהחלט אפשר כבר לומר בבטחון רב כי התחום עובר שינויים תפיסתיים שבאים לידי ביטוי גם בזירות המסחריות השונות ובקביל גם בזירת הנדל"ן המסחרי.
זמניות וגמישות
אחד הלקחים הגדולים מהמשבר הגדול של 2008 בתחום הנדל"ן המסחרי הוא, שנכון יותר לשמור על גמישות כמה שיותר גבוהה בהקמת שטחי מסחר חדשים. אין צורך לרוץ אחרי חנויות ענק עתירות השקעה בסיכון גבוה, ורצוי להתמקד במודלים חדשים זמניים יותר וגמישים יותר כדוגמת חנויות פופ אפ, דוכנים בקניונים וכן הלאה.
שיתופי פעולה אונליין-אופליין
כאמור, מוקדם מאוד להספיד את ענף הקמעונאות, וייתכן שהעתיד דווקא יאיר לו פנים מעבר למה שנראה כעת. ענקי האונליין מכירים יותר ויותר בצורך שלהם בנוכחות פיזית להשלמת המודל העסקי שלהם מחד, והקמעונאים מחפשים דרכים למקסם את שטחי המסחר שלהם. במצב זה נוצרים שיתופי פעולה מעניינים שמנצלים שטחי מסחר קיימים בצורה שיתופית. הדוגמא האחרונה מגיעה מכיוון Alibaba שסגרה על הסכם שיתוף פעולה עם רשת אופיס דיפו בארה"ב. המשמעות הנדל"נית הישירה, כפי שמסבירה דנה תדמור, היא שצמיחת הפעילות באונליין תתבסס בעיקרה או בחלקה על שטחי נדל"ן קיימים, ולא תייצר ביקוש נוסף לנדל"ן מסחרי.
מעבר לאונליין
יותר ויותר רשתות קמעונאיות מבינות שהן חייבות לשלוח את ידן גם אל זירת האונליין, מקימות פעילויות מסחר אלקטרוני עצמאיות או משתלבות בזירות קיימות במגוון רחב של מודלים. בחישוב כולל, המשמעות היא ירידה בצורך בשטחי מסחר פיזיים ויצירת ערוץ צמיחה וירטואלי שישפיע ישירות על הביקוש לנדל"ן מסחרי.
לא פלא אם כך, שרבים מגופי ההשקעה העולמיים בנדל"ן מפנים את ההון שלהם דווקא לענף הדיור בו אפשר לזהות מוקדי צמיחה ופריחה רבים, לעומת הנדל"ן המסחרי שהופך להיות יותר ויותר מסוכן.
ואחרי שאמרנו את זה, אם יש ערוץ מפתיע שצפוי לדעת דנה תדמור, דווקא להציל את תחום הנדל"ן המסחרי, הוא ערוץ המרכזים המסחריים השכונתיים, שנותנים מענה לנוחות, לקהילתיות ולאותנטיות שמבקשים הצרכנים בדור החדש, ללא השקעות מסוכנות בקניוני ענק.