כחלק מתהליך של התחדשות עירונית אושרו בהתאם לחוק שני סוגים של תכניות בעיר הבירה: תמ״א 38 עיריית ירושלים ופרויקט פינוי בינוי בירושלים. מה ההבדל בין שתי התכניות ובמה הן משותפות – על כך בפוסט הבא.
מטרה
המטרה של שני הפרויקטים היא לחדש את סביבת המגורים של הדיירים ולנצל את המשאבים הקיימים בכדי לשפר את התנאים בהם הם מתגוררים. פרויקט תמ״א 38 עיריית ירושלים, בנוסף גם בא לחזק את המבנים הישנים במטרה להתמודד עם מצבים של רעידת אדמה.
תנאים לתזוזת הפרויקט
פרויקט פינוי בינוי בירושלים מוסדר במספר חוקים כמו למשל חוק התכנון והבנייה, חוק פינוי ובינוי, חוק הפיצויים וכדומה. כדי שהמבנה יעבור תהליך של פינוי בינוי עליו להכיל מינימום 24 יחידות דיור. לעומת זאת, פרויקט תמ״א 38 מטעם עיריית עירושלים מאושר על פי תכנית עירונית שכבר קיימת ומאפשרת לבצע את הפרויקט על כל מבנה שהיתר הבנייה שלו יצא לפני שנת 1980 וזקוק לחיזוק מפני רעידות אדמה.
מה קורה בפועל?
בפועל בפרויקטים מסוג תמ״א 38, הבניינים והדירות עוברים סוג של שיפוץ. בחלק מהפרויקטים בעיר מוסיפים מרפסות, מקום לחניה, מחסנים, משפצים את הלובי וחדר המדרגות. הדיירים נשארים לאורך התקופה בדירה הקיימת. לעומת זאת, בפינוי בינוי בירושלים הדיירים עוברים לדירה חלופית, שכר הדירה משולם על ידי היזם וחוזרים לדירה חדשה לגמרי.
תוך כמה זמן?
בעוד פרויקטים מסוג פינוי בינוי יכולים לקחת כמה שנים טובות עוד לפני שבכלל החל תהליך הבנייה: בין 5-10 שנים, תמ״א 38 עיריית ירושלים הוא פרויקט שנמשך בין 12-24 חודשים. חשוב לזכור כי לפעמים יש יזמים שמבצעים פרויקטים מסוג תמ״א ויוזמים תב״ע חדשה מה שיכול להאריך את משך הפרויקט.
עלות הפרויקט
דיירים שהדירות שלהם עוברות תהליך של פינוי בינוי יקבלו דירה חלופית זה כבר נאמר. יחד עם זאת, התמורה הנוספת המתקבלת היא שהדירה הזו תהייה שווה עם כ-150% יותר משווי הדירה בה הם גרים לפני הפרויקט. בנוסף, מי שזקוק לטיפול סיעודי יקבל את תשלום כספי מלא לטיפול. בפרויקטים מסוג תמ״א לעומת זאת, הדירה הנוכחית עוברת שיפוץ מה שיאפשר להם להנות מדירה מוגדלת בגודל של עד 25 מ״ר.
הבדל נוסף הוא בכך שבכדי להוציא פרויקט של פינוי בפועל, כל הדיירים צריכים להסכים לעומת תמ״א 38, כאן יש צורך בהסכמה של 80% מהדיירים.